Translate

20150302

Η ΔΡΑΣΕΙΣ ΝΕΡΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ. ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Γεφύρι Παπαριζενας ετών…296 / 3 Τριών Αιώνων 
Μήπως η κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας 
μας οδηγήσει στη συντήρησή του;

«Σήμερα πενθούμε», «χάσαμε ένα ιερό μνημείο», «κατέρρευσε το ση­μείο αναφοράς του τόπου μας». Με αυτά τα λόγια περιέγραφαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οι κάτοικοι των Τζουμέρκων τα συναισθή­ματά τους για την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας.
Το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, με άνοιγμα κα­μά­ρας και ύψος 40 και 19 μέτρα αντίστοιχα, χτισμένο το 1866, αφημένο στη φθορά του χρόνου χωρίς την απαραίτητη συντήρηση, εγκαταλελειμ­μένο ουσιαστικά, δεν άντεξε στα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ήπειρο και γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος, προκα­λώντας πανελλήνια θλίψη, αλλά και μεγάλη οργή για το ότι, για ακόμη μια φορά, η σύγχρονη Ελλάδα φάνηκε ανίκανη να διαφυλάξει την πολι­τιστική της κληρονομιά.Απευθυνθήκαμε στον γνωστό κοκκινονεριτη πολιτικό μηχανικό, Περδίκη Γεώργιο , ο οποίος δεν έκρυψε κι αυτός την αγωνία του για το μέλλον του γεφυριού. Επισημαίνοντας την ανάγκη να προσεχθεί ιδιαιτέ­ρως από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας, να γίνει άμεσα έλεγχος της στατικότη­τάς του και να προχωρήσουν επεμβάσεις ευπρεπισμού του και αποκατά­στασης, όπου χρειάζεται, στην αρχική του μορφή, μας λέει «Το μονότοξο γεφύρι της Παπαριζενας, όπως μας πληροφορεί ο αείμνηστος εξαίρετος συ­νάδελφος Αντώνης Γαλερίδης στο βιβλίο “Τα πέτρινα γεφύ­ρια της Θεσσα­λίας”, Τοξωτή γέφυρα με άνοιγμα τόξου 8,40 μ. και πλάτος καταστρώματος 2,80 μ. Στη βόρεια πλευρά έχει εντοιχισμένο ένα κομμάτι από βυζαντινό μαρμάρινο κοσμήτη και στη νότια φέρει αριστερά ένα μάρμαρο με σταυρό και δεξιά μια ενεπίγραφη μαρμάρινη πλάκα. Στην επάνω αριστερή γωνία της πλάκας είναι χαραγμένα τα γράμματα ΑΨΙΘ (1719). 
 Ιδιαίτερα στοιχεία μνημείου
 Αποτελεί ένα απο τα σπάνια δείγματα χρονολογημένης γέφυρας της οθωμανικής περιόδου και συγχρόνως σηματοδοτεί την οδική αρτηρία που περνούσε εκεί απο την αρχαιότητα, λείψανα της οποίας βρέθηκαν σε παλαιότερες έρευνες.
Ζητάμε λοιπόν την βοήθεια  όλων των φορέων.

Δράσεις Νερού 1/3/2015



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου