Translate

20130808

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Πηγών στο Κοκκινο Νερο.


Ο Καθηγητής Δερματολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, Κωνσταντίνος Κουσκούκης, προΐσταται της Επιτροπής Αναγνώρισης των Ιαματικών Πηγών, διορισμένος στη θέση του προέδρου, με εντολή της υπουργού Τουρισμού, κας Κεφαλογιάννη, με σκοπό να αναγνωριστούν το ταχύτερο δυνατό και μάλιστα με ευέλικτες διαδικασίες οι Ιαματικές Πηγές, μετά από αδράνεια πολλών ετών.

Είναι ρεαλιστικά τα όσα λέγονται, σχετικά με την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών; Διότι πολλά ακούμε, αλλά λίγα έχουν γίνει, είτε από την κεντρική διοίκηση, είτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αρκεί, μόνο, να αναφέρω ότι ο σχετικός νόμος που αφορά τον Ιαματικό Τουρισμό έχει αδρανήσει, όσον αφορά τις αναγνωρίσεις, τα τελευταία 6-7 χρόνια. Δηλαδή, βάσει αυτού του νόμου, η Επιτροπή που δημιουργήθηκε, θα έπρεπε ήδη να έχει αναγνωρίσει τις πηγές. Δυστυχώς, για λόγους που δεν εξαρτώνται από δικούς μας παράγοντες, φτάσαμε στο σημείο να μην λειτουργεί αυτή η συγκεκριμένη Επιτροπή. Εγώ ανέλαβα πρόεδρος αυτής της Επιτροπής, μετά από εντολή της υπουργού, Όλγας Κεφαλογιάννη, αλλά με μία συγκεκριμένη οδηγία και στόχευση: Να αναγνωριστούν το δυνατό γρηγορότερο αυτές οι ιαματικές πηγές, οι οποίες πραγματικά είναι ένας πλούτος, που έχει μείνει αναξιοποίητος τόσα χρόνια και επειδή ο τουρισμός φαίνεται ότι είναι ο μεγάλος πυλώνας της ανάπτυξης και μεγάλο μέρος λαμβάνει και ο ιαματικός τουρισμός, θα πρέπει να ενσκύψουμε επιθετικά σ’ αυτό το θέμα. Πρόσφατα, δε, αναγνωρίστηκαν 7 πηγές.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι, για να αναγνωριστούν κάποιες πηγές;

Είναι οι όροι που αναφέρονται στο νόμο 3498/2006 και μετά υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις, αλλά η κα Κεφαλογιάννη, με το σχέδιο νόμου που κατεβάζει, μπορεί ο καθένας να καταθέσει τις προτάσεις του. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει μέσα και διατάξεις που αφορούν στον Ιαματικό Τουρισμό. Να σημειώσω, όμως, εδώ, κάτι που έχει γίνει από το 1920 και ακόμα πιο πίσω και άλλο η αναγνώριση, η οποία γίνεται με το νόμο 3498.

Αυτή η αναγνώριση, τι εξασφαλίζει σε μια επιχείρηση που θα αξιοποιήσει τις πηγές;

Καταρχάς είναι το θέμα προβολής μιας επιχείρησης. Δηλαδή, αν μια επιχείρηση έχει μια ιαματική πηγή και δεν είναι αναγνωρισμένη, δεν μπορεί να βγει προς τα έξω. Αυτό είναι θετικό, καθώς μια Ιαματική Πηγή πρέπει να αναγνωριστεί από την Επιτροπή στην οποία προεδρεύω και να μπούνε οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις. Διότι, το να πηγαίνει κανείς και να κάνει αλόγιστη χρήση των πηγών, είναι λάθος. Είναι κι αυτό ένα φάρμακο, όπως τα χάπια, πχ. Δεν μπορούμε να πάρουμε όλα τα χάπια μαζί.

Είπατε ότι το Σχέδιο Νόμου είναι σε διαβούλευση. Ωστόσο, οι βασικές του παράμετροι ποιες είναι;

Οι βασικές παράμετροι συνοψίζονται στο ότι οι διαδικασίες αναγνώρισης των πηγών πρέπει να είναι πιο ευέλικτες. Απλουστεύονται οι διατάξεις του νόμου, ενώ πολλές απ’ αυτές βγαίνουν, καθώς στην πορεία εφαρμογής του νόμου, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες διαδικασίες θα πρέπει να είναι πιο απλές, για να βοηθήσουμε και πάλι τους δήμους ή τους επιχειρηματίες που έχουν τέτοια κέντρα κι αυτή είναι και η κατεύθυνση.

Μετά από το στάδιο της πιστοποίησης, υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης αυτών των επιχειρήσεων;

Η κατεύθυνση είναι προς αυτόν τον δρόμο, καθώς κοιτάμε να ενταχθούμε στα Κοινοτικά Πλαίσια. Το θέμα είναι τα αντανακλαστικά, πλέον, των ανθρώπων οι οποίοι θα μπορούσαν να αναπτύξουν τέτοιες δράσεις. Δυστυχώς, μέχρι τώρα αυτά τα αντανακλαστικά δεν κινήθηκαν. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι πως θα ενταχθούν, για παράδειγμα στο ΕΣΠΑ αυτές οι πηγές, αλλά πως θα αξιοποιηθούν και μ’ αυτό το σκεπτικό, υπάρχει και ανάδρομη δράση. Δηλαδή να κάνει κάποιος ένα πρόγραμμα και να πάει κατευθείαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να κάνει κάτι καινοτόμο. Οι φάκελοι, όμως, αυτοί, όπως και για το ΕΣΠΑ, πρέπει να είναι πολύ δομημένοι, ώστε να αντέξουν στην κριτική. Δεν είναι όπως παλιά. Να τονίσω, επίσης, εδώ ότι η Επιτροπή που προεδρεύω έχει ως στόχο μόνο την αναγνώριση.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αναγνώριση;

Καταρχάς οι φάκελοι των επιχειρήσεων προβλέπουν κάποια δεδομένα. Η Καβάλα το έχει κάνει και έχει καταθέσει ήδη τον φάκελό της. Μόλις, λοιπόν, ο φάκελος ελεγχθεί ότι είναι ολοκληρωμένος, αμεσότατα θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγνώρισης. Να υπενθυμίσω ότι η Επιτροπή είναι γνωμοδοτική και η υπουργός υπογράφει κι επομένως πρέπει να είναι πολύ δεδομένη η πρόταση.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, πόσοι έχουν κινητοποιηθεί;

Υπάρχουν πολλές πηγές που είναι ανενεργές, παρολο που ξέρουμε ότι έχουν αναγνωριστεί. Τώρα συντάσσουμε το σχετικό μητρώο, το οποίο, παρεμπιπτόντως, θα πρέπει να είναι διαδραστικό, ώστε να κινητοποιήσουμε και τους δήμους στους οποίους ανήκουν οι πηγές. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα περιφερειακής ανάπτυξης και να μην στηρίζεται μόνο από το κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου